CoReP tarafından tüm enternasyonalist teşkilatlara sunulan harbe karşı manifesto tasarısı

      CoReP tarafından tüm enternasyonalist teşkilatlara sunulan harbe karşı manifesto tasarısı için yorumlar kapalı

Rus birlikleri Ukrayna’dan defolun! Kahrolsun NATO!

Milan kentindeki 15 ila 16 temmuz tarihli beynelmilel toplantının ardından, aşağıda imzası bulunan teşkilatlar şu manifesto mevzusunda fikir birliğine varmışlardır.

Rus emperyalizmi Ukrayna’ya saldırmıştır, Putin bu ülkenin var olma hakkını, Ukrayna’nın Bolşevikler tarafından verilen istiklalinin Rusya’yı topraklarının bir bölümünden mahrum bıraktığını iddia ederek reddetmiştir.

Lenin zamanındaki Bolşevik Parti’nin öğretilerine sadık olarak, aşağıda imzası bulunan teşkilatlar Ukrayna’nın ayrılma hakkını, yani istiklal ve Rus emperyalist saldırısına karşı kendisini müdafaa etme hakkını tekrardan beyan ederler. Dün Ukrayna’nın Çar imparatorluğu altında ezilmesi haklı gösterilemezdi, bugün de emperyalist Rus saldırısı ihtilalciler tarafından müdafaa edilemez.

Saldıranla saldırıya uğrayanı sulh adına aynı kefeye koymak, Rus emperyalizminin işine gelmektedir.

Bunun emperyalistler arası bir harp olduğunu iddia etmek ve ihtilalci mağlubiyetçiliği savunmak, hakikati bükmek manasına gelir ve hem Rus emperyalizminin hem de diğer emperyalizmlerin manevralarının menfaatine çalışır.

Ukrayna’nın istiklal hakına karşı çıkmak, Ukrayna proletaryasına hizmet etmemekte ve ihtilali yakınlaştırmamaktadır, aksine muhalefet partilerini ve grevleri yasaklayan Zelenski’nin kontrolünü kolaylaştırarak uzaklaştırmaktadır.

Ukrayna’nın istiklal hakkına karşı çıkmak, Rus proletaryasının lehine değildir ve onu kendi emperyalizmine karşı mücadeleden başka yollara itmektedir. Fakat Rus proletaryası potansiyel olarak harbe son verme, demokratik hürriyetleri fethetme ve kendi içindeki azınlıklarla ve komşu Avrupa ve Asya halklarıyla kardeşçe ilişkiler tesis etme kabiliyetine sahiptir.

Rusya’daki tüm işçi teşkilatlarının ödevi şu yönde tavır almaktır:

  • kendi emperyalizmlerinin birliklerinin geri çekilmesi, CSTO’nun lağvedilmesi,
  • siyasi mahpusların salıverilmesi ve Memorial derneğinin yasallaştırılması,
  • oligarkların iktidarının yerine Sovyetler iktidarı kurulması için.
Ukrayna’nın var olma hakını tanımak hiçbir şekilde emperyalist haydutlar tarafından dünyanın evvelki paylaşımını müdafaa etmek manasına gelmez, NATO ve batılı emperyalist devletlerin militarizmlerini müdafaa etmek manasına gelmediği gibi, hatta Ukrayna burjuvazisinin batı yanlısı fraksiyonunun Zelenski hükumetini müdafaa etmek manasına gelmediği gibi.

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Büyük Britanya, Fransa, Kanada, İtalya… kitlesel işçi teşkilatlarının mesuliyeti şu şekildedir:

  • en çok Rus emekçilere tesir eden Rusya’ya karşı yaptırımlara son verilmesini, NATO, AUKUS ve kendi emperyalist devletlerinin tüm askeri ittifaklarıyla ilişkilerin kesilmesini, kendi devletlerinin üsleriyle donanmalarının lağvedilmesini talep etmek,
  • yerine halkın silahlanmasına dayalı bir işçi hükumeti getirmek için kendi burjuva hükumetleriyle mücadele etmektir.
Çinli işçi teşkilatları veya gruplar silahlanma yarışını durdurmak için ve kendi emperyalist devletinin Çin deniziyle Doğu Afrika’daki üslerinin kapatılmaları için tavır almalıdır.

Ukrayna’daki tüm işçi teşkilatlarının vazifesi, demokratik hürriyetlerle grev hakkının tekrar tesis edilmesini, askerler için demokratik hakların tanınmasını ve subayların seçilmesini, iki lisanlılığa dönüşü talep etmek ve doğu bölgelerdeki halkın ayrılma hatta Rusya’ya katılma hakkını tanımak ve Zelenski’nin yerine bir emekçi hükumeti getirmek için mücadele etmektir.

Yaşasın Sosyalist Avrupa Birleşik Devletleri!

İmzaları bulunan teşkilatlar, bu beyannameyle hemfikir olan grupları, fraksiyonları, eğilimleri ve teşkilatları imzalarını ilave etmeye ve kendileriyle irtibata geçmeye çağırırlar.