Milan’da 15 temmuz 2023 beynelmilel görüşme konuşması

      Milan’da 15 temmuz 2023 beynelmilel görüşme konuşması için yorumlar kapalı
Sevgili yoldaşlar,

İtalyancam için kusuruma bakmayın, hâlâ öğreniyorum.

Sürekli Devrim Kolektifi, tüm ülkelerin enternasyonalist teşkilat ve eğilimlerinin görüşmesi çağrısı yapan ve bunu tertip eden İtalya’dan 6 teşkilata teşekkür eder.

CoReP, beynelmilel bir platform ile tanımlanır. Avusturya, Fransa, İspanya ve Türkiye’de faaldir. Hedefi, sosyalist ihtilalin küresel partisinin inşasına iştirak etmektir.

İnsanlığın tümü, kapitalizmin düşüşü, bilhassa iklim felaketi ve nükleer harp tehlikesi sebebiyle tehdit altındadır. 6 teşkilatın çağrısının dediği gibi, evvelki dünya düzeni krizdedir. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ile Çin’i askeri üsleriyle ve harp donanmalarıyla çevrelemektedir; Rusya Ukrayna’yı işgal etmiştir, Çin Tayvan’ı işgal etmekle tehdit etmektedir. Hepsi büyük ölçekte silahlanmaktadır.

İnsanlığın içinde, tek bir sosyal sınıf, işçi sınıfı harbe mani olabilir. Bunu başarabilmesi için rakip burjuvaziler ile onların kendi içindeki unsurlarından yani işçi burjuva partilerin baskınlığından kurtulması icap eder.

6 teşkilatın çağrısının dediği gibi, işçi sınıfına enternasyonalist bir mesaj göndermek elzemdir. Bu toplantı, buna imkân sağlayabilir. İşte bu sebepten dolayı 7 noktadan oluşan bir kararname metni sunuyoruz:

CoReP tarafından Milan’daki konferansa sunulan metin

Düşüşteki kapitalizm insanlığı barbarlığa itmektedir

Ana itkisi kâr olan kapitalist imalat tarzı insanlığın çevresini yok etmektedir. Ekonomik krizler tekrar etmekte, her defasında on milyonlarca daha emekçi işsiz kalmakta ve fakirleşmektedir. Büyük emperyalist kuvvetler ya dünyanın güncel paylaşımını muhafaza etmek istemekte, ya da bunu sorgulamaktadırlar. Harp, Ukrayna’ya büyük zararlar vermektedir. Burjuva devletler sosyal kazanımları iptal etmekte, hürriyetleri kısıtlamakta, göçmenleri geri itmekte, harp ve baskı aygıtlarını kuvvetlendirmektedirler. Bazı burjuva siyasi partiler günah keçisi aramakta ve dini, ecnebi aleyhtarlığını, ırkçılığı, kadın ve eşcinsel düşmanlığını… körüklemektedirler.

Rus birlikleri Ukrayna’dan çekilsin!

Burjuva Rus devleti Ukrayna’yı işgal etmiş ve Putin, Ukrayna’nın istiklalinin Bolşevik Parti’nin ihaneti neticesinde olduğunu iddia etmiştir. Kaçınılmaz milli his ve Rus birliklerin hevessizliği sayesinde Ukrayna fethedilmemiştir. Rus proletaryası potansiyel olarak harbe son verme, demokratik hürriyetleri tesis etme ve kendi içindeki milli azınlıklar ve Avrupa ile Asya’daki komşu halklar ile kardeşçe ilişkiler kurma kabiliyetine sahiptir.

NATO’ya ölüm, Sosyalist Avrupa Birleşik Devletleri kurulsun!

Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Almanya, Büyük Britanya, Fransa, Kanada, İtalya, vs.’deki kitlesel işçi teşkilatlarının mesuliyeti kendi emperyalist devletlerinin askeri antlaşmalarına son vermek, onların üslerini ve donanmalarını lağvetmek, kendi burjuva hükumetleriyle mücadele etmektir.

Ezilen milletlerin hakları!

Rohingyalar, Birmanya devleti tarafından baskı görmektedirler. Keşmir Hint devleti mağdurudur. Kürtler ise birçok kapitalist devlet tarafından (Türkiye, Suriye, Irak, İran) baskı gören bir azınlık oluşturmaktadırlar; kayıtsız şartsız ayrılma ve birleşme hakları vardır. Amerika Birleşik Devletleri’nin desteğiyle, İsrail Filistin’in şiddetli sömürgeleştirilmesine devam etmektedir. İlerici bir çözüm sadece bölgenin proletaryasının birliğinden, yerleşimci siyonist devlet ile Ürdün hanedanını devirerek laik, çok etnik gruplu ve demokratik bir Filistin kurmasından geçer.

Kadınların özgürleşmesi, cinsel hürriyet, laiklik!

Afgan devleti kız çocuklarını okullardan kovmuş, İran devleti ise türbanı dayatmıştır. Dünyanın ekonomik ve bilimsel açıdan en ileri ülkesinde bile, burjuvazinin dinci ve faşizme kayan kanadı kürtaj hakkını kısıtlamakta ve eşcincel düşmanı bir kampanya yürütmektedir. Her yerde, işçi sınıfı dinin kişiye özel bir husus olması için, kadınların hakiki eşitliğine istikametinde ilerlemek için, herkesin cinsel yönelimine saygı duyulması için mücadelenin başına geçmelidir.

Sınıf işbirliğine, burjuvaziye tabi olmaya hayır!

“Reformist” partilerle yozlaşmış sendikal bürokrasilerin daima tekrar eden ihanetleri, çürümekte olan kapitalizmin hayatta kalmasına yardım etmektedir. Bunu sendika yönetimlerinin Fransa’da ve Büyük Britanya’da genel grev çağrısı yapmayı reddetmeleri ispat etmektedir. Ayrıca PCC ile PS’in Şili’de tertip ettikleri Kurucu Meclis çıkmazı, DSA’nın Amerika Birleşik Devletleri’nde Biden’a verdiği destek, Güney Afrika’da SACP’nin Ramaphosa hükumetine iştirak etmesi, İspanya’da PSOE-PCE-Podemos hükumetinin siyaseti, Rusya’da KPRF’nin Ukrayna’yı işgale verdiği destek, vs. de aynı şeyi gösterir.

Kapitalizm devrilsin, sosyal ihtilal, işçi enternasyonali!

Barbarlığa yürüyüşü durdurmak için bilinçli emekçilerin, kitlelere işçi teşkilatlarının sömüren ve gerici burjuvaziyle ilişkilerini koparmalarını dayatmalarına yardım ederken birleşmeleri icap eder. Maksat, büyük sermayeye el koymak, rakip burjuva devletleri ilga etmek, onların yerine halkın silahlanmasına ve emekçi şûralarına dayalı işçi hükumetleri getirmek, imalatı ve dağıtımı planlı hale getirmek ve gezegeni korumaktır. Bunun için bir eylem programı, her ülkede hakiki bir işçi partisi ve küresel ölçekte ihtilalci bir komünist enternasyonal lazımdır.

Beynelmilel Milan konferansı bu istikamette ilerlemek için Rus emperyalist ordusunun Ukrana’dan çekilmesi ve NATO’nun lağvedilmesi için müşterek bir kampanyayla başlayacak enternasyonal bir koordinasyon kurulmasına karar verir.